Säävaihtelut kuivattavat ihoa

Lääketieteellisessä mielessä iho on kuiva silloin, kun sen ulomman kerroksen (sarveissolukerros) rasvojen määrä on niin pieni, että vettä pääsee haitumaan. Sen seurauksena ihon pintakerros (epidermis) kuivuu, mikä tarkoittaa, että iholla on kutiseva lievä tulehdus. Erityisesti ikääntynyt iho on herkkä kuivumiselle. Myös atooppinen iho, jossa ihosolujen valmistamia keramidieja (rasvoja) syntyy normaalia vähemmän, on herkkä talvi-ilmaston kuivattavalle vaikutukselle.

Ihon pesemistä ei tarvitse välttää, vaikka iho olisikin kuiva. Päinvastoin hiki ja lika kannattaa pestä pois, mutta pesussa riittää pelkkä vesi. Myös perusvoiteita voi käyttää saippuan tilalla. Pesun jälkeen iho kannattaa voidella, mahdollisesti vähän rasvaisemmalla perusvoiteella.

Jos kutina on häiritsevää, kannattaa ihoa näyttää ihotautilääkärille.