Iensairauksien hoito
Ientulehdusta hoidetaan ja syntyminen estetään pitämällä hampaiden kaikki pinnat puhtaana bakteeriplakista. Itsehoitoon kuuluu säännöllinen hampaiden puhdistus pehmeällä hammasharjalla vähintään kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin hammaslangalla, harjatikulla tai hammasväliharjalla.
Itsehoito on tärkeintä ientulehduksen hoidossa. Jos ien vuotaa verta hampaita harjatessa, puhdista aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan.
Hammashoidossa bakteeripeite ja hammaskivi poistetaan yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla. Plakin kiinnittymistä lisäävät täyte- ja kruunuylimäärät poistetaan hiomalla ja kiillottamalla pinnat.
Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi syljen koostumus.
Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein, vaan siihen tarvitaan hammaslääkäriä tai suuhygienistiä. Jos hammaskiven poisto tuntuu kivuliaalta, limakalvot voidaan puuduttaa pintapuudutuksella.
Hampaan kiinnityskudoksen menetyksen eli parodontiitin hoidon onnistumisen edellytys on riittävän hyvä itsehoito, parodontiitille altistavien riskitekijöiden, kuten tupakoinnin välttäminen on oleellinen osa hoidon onnistumista.
Ientulehduksen mahdollinen eteneminen hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumista aiheuttavaksi parodontiitiksi tulisi havaita jo varhain. Silloin tauti saadaan pysäytettyä parodontiitin varhaishoidolla, eikä kudosvaurioita pääse syntymään. Siksi hammaslääkärin tekemä suun tutkimus säännöllisin väliajoin on tärkeää.