Haukiputaan lääkärikeskus

Eroosion hoito

image/svg+xml

Turvataksemme asiakkaidemme ja henkilöstömme turvallisuuden, ethän tule hammaslääkärin vastaanotolle, jos sinulla on flunssan oireita. Jos joudut näistä syistä siirtämään aikasi, ole yhteydessä vastaanotolle puhelimitse puh. 08-5409907!

Eroosion hoito

Hampaiden eroosiolla tarkoitetaan hammaskudoksen pehmenemistä ja liukenemista suuhun tulevien happojen vaikutuksesta. Hampaan pintaa pehmentää suuhun sisältäpäin vatsasta tai ravinnosta tulevat hapot.


Kuivassa suussa hapan ruoka tai juoma viipyy pitempään hampaiden pinnalla. Siksi eroosion riski on erityisen suuri laihduttajilla, urheilijoilla ja sairauden tai lääkityksen vuoksi kuivasuisilla. Erityisissä riskiryhmää ovat henkilöt, jotka käyttävät paljon energia ja virvoitusjuomia sekä kasvissyöjät.

Eroosion ehkäisyyn:

Vältä erityisen happamia ruokia ja juomia.

Käytä fluorihammastahnaa säännöllisesti ja tarvittaessa ohjeiden/reseptin mukaan muita fluorivalmisteita (pastillit, suuvesi, geeli).

Jos syöt tai juot happamia tuotteita, tee se ruokailun yhteydessä ja maitotuotteiden kanssa. Nauti juomat lyhyen ajan kuluessa.

Ota ksylitolipastilli, maitoa tai pähkinöitä tai pureskele pala juustoa aterian päätteeksi. Se tasapainottaa happamien tuotteiden haittavaikutusta.

Juo vettä riittävästi, vältä suun kuivumista. Vältä sitruunahappoa sisältäviä makuvesiä ja vichyjä.

Vatsaoireista kärsivälle neutraloivat happolääkkeet.

Käy säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla, jolloin tarvittaessa hammaspinnoille tehdään fluorilakkaus tai penslaus kiilteen vahvistamiseksi.

Pahojen eroosiovaurioiden korjaamiseen voidaan tarvita proteettista hoitoa.