Puutiaisia havaittu myös Haukiputaalla

Puutiainen, tutummin punkki, on ikävä hämähäkkieläin, jonka purema voi aiheuttaa Lymen borrelioosi -bakteeritaudin. Puremakohtaan heti ilmaantuva pieni punoitus ei vielä vaadi lääkäriin menoa. Tilannetta voi seurata kotona, sillä borrelioosin ensimmäinen tyypillinen oire, Erythema migrans -ihottuma eli puremakohtaan ilmestyvä halkaisijaltaan yli 5 cm kokoinen punoittava rengas, ilmenee vasta muutaman päivän kuluessa, jopa parin viikon jälkeen. Diagnoosi on tällöin selvä, eikä laboratoriotutkimuksia tarvita. Mikäli iho-oire jää havaitsematta tai sitä ei tule, mutta oletetusta puremasta vielä viikkojen jälkeen ilmaantuu kuumeilua, nivelkipuja tai muita outoja oireita, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lymen borrelioosin hoitona on antibioottikuuri, joka kestää yleensä kaksi viikkoa, joskus jopa kolme.