Haittaako pieni haava?

Olipa haava sitten iso tai pieni, tulee se hoitaa hyvin. Kesälämpimällä haavojen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä esimerkiksi sähköpotkulaudalla kaatumisen aiheuttama polvihaava saattaa koitua koko kesän riesaksi, jos sitä ei hoida oikein. Haavoilla on ikävä taipumus aueta uudelleen ja mahdollisesti kroonistua, jos ei malta antaa haavan parantua tarpeeksi pitkään.

Jos haava on likainen, se tulee puhdistaa huolellisesti, jotta haava ei pääsisi tulehtumaan. Puhdistamiseen voi käyttää puhdasta vettä tai tarvittaessa erilaisia antiseptisiä puhdistustuotteita. Jos haava vaikuttaa jäävän likaiseksi tai se puhdistuksesta huolimatta tulehtuu muutaman päivän sisällä, voi apteekista hakea ensiapua. On hyvä tietää, että haavan paranemiseen liittyvä tulehdusreaktio ei tarkoita varsinaista haavatulehdusta. Sellainen saattaa olla kyseessä, jos haavassa noin viikon kuluessa esiintyy lisääntyvää punotusta ja kipua. Haavan seudun ihoalue saattaa turvota ja haava erittää paksua märkää, myös kuume voi nousta. Tällöin on syytä kääntyä lääkärin puoleen, jotta tarvittaessa voidaan määrätä antibioottikuuri.

Syvä haava, eli haava, jonka verenvuoto ei tyrehdy painamalla, on aina hyvä näyttää lääkärille. Haavaan laitetaan mahdolliset tikit ja samalla lääkäri antaa hoito-ohjeet ja mahdollisen lääkekuurin.

Jos haava vaivaa tai ei parane, ota yhteyttä!