Kesä saa nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan

Siitepölylle allergisia on noin 20 % väestöstä. Eniten oireita aiheuttavat koivu, leppä, heinät ja pujo. Kukin allergian aiheuttaja, kuten koivun siitepöly, sisältää useita herkistymistä aiheuttavia osasia eli allergeeneja. Oireiden hankaluuteen vaikuttaa se, kuinka voimakkaasti kullekin tällaiselle allergeenikomponentille on herkistynyt. Siitepölyallergiassa ei yleensä tarvita allergiatestejä, mutta jos oireet ovat erityisen hankalia, voidaan verikokeilla tehdä tarkkakin herkistymistutkimus.

Kun ihminen on allerginen, tarkoittaa se, että elimistö puolustautuu allergeenia vastaan esimerkiksi vasta-aineita kehittämällä. Näistä yleisin on IgE-vasta-aine. Kun allergeeni pääsee elimistöön, se reagoi IgE:n kanssa, jolloin elimistöön vapautuu muiden muassa histamiinia. Seurauksena on nopea allerginen reaktio, joita kausiluonteisessa siitepölyallergiassa ovat tyypillisesti aivastelu, kirkas vuoto nenästä, silmien kutina, punoitus ja vetistys. Nenän limakalvo voi turvota ja olla väriltään sinipunainen ja päivien tai viikkojen kuluessa kehittyy tukkoinen olo.

Siitepölyallergian oireita voi lievittää reseptivapaiden lääkkeiden avulla. Esimerkiksi antihistamiinia voidaan käyttää joko tabletteina, nenäsumutteina tai/ja silmätippoina juurikin allergian nopeisiin oireisiin. Kortikosteroidia sisältävän nenäsuihkeen käytön voi puolestaan aloittaa jo parikin viikkoa ennen odotettua allergia-aikaa, jotta nenän limakalvo on kunnossa.

Jos itsehoitovalmisteet eivät auta oireisiin riittävästi, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla. Tällöin voidaan varmistaa, että oireisiin ei ole muita syitä. Siitepölyallergiassa voidaan käyttää tarvittaessa siedätyshoitoa tai kokeilla tehokkaampia reseptilääkkeitä.

Ota yhteyttä, jos allergiaoireet eivät helpota.